Rene liet zich omscholen tot procesoperator
Omscholen, voor veel mensen klinkt het als een grote stap. Vooral véél werk ook. Een nieuw vakgebied, terug naar de schoolbanken… Ja, het is aanpakken, maar je weet waar je het voor doet. Een leuke job, baangarantie én gewoon een heel goed salaris. Daar kan René van Es over meepraten. René is inmiddels 51 jaar. Afgelopen jaar startte hij met de opleiding Procesoperator B van Pro Academy. Hij laat zien dat je nooit te oud bent om te leren. Wij gingen met hem in gesprek over zijn drijfveren, ervaringen en toekomstplannen. ‘Dit had ik 20 jaar eerder moeten doen!’.
- 31 juli 2023
- 3 min. leestijd
René, hoe ben je op het idee gekomen om je te laten omscholen?
“Ik ben gestart met deze opleiding om vast in dienst te komen bij Aviko. Voordat ik startte had ik geen ervaring als procesoperator. Sterker nog, ik kwam niet eens uit de procesindustrie. Ik ben er toevallig ingerold. Een zwager van me is ook procesoperator, hij werkt in een papierfabriek. Hij heeft een 7-5-rooster. Dat betekent: zeven dagen werken, vijf dagen vrij.
Vaak als ik hem sprak, had ‘ie weer een dag vrij. Ik werd nieuwsgierig, dus ik vroeg hem: hoe doe je dat toch? Daarop ben ik gaan Googelen. Zo kwam ik meer te weten over het vak – én de arbeidsvoorwaarden. Goed geld, prettige werkroosters, volop groeikansen. Ik was er snel uit. Dit wil ik!”
Waarom ben je om je heen gaan kijken?
“Ik werkte hiervoor jarenlang in de non-foodsector, 21 jaar lang maar liefst. Bij hetzelfde bedrijf. Ik merkte dat de waardering minder werd. Niet alleen financieel, ook miste ik af en toe een schouderklopje. De werkdruk werd hoger, je maakte vaak dagen van tien uur. En dat was vaak nog niet genoeg.
Om na zo’n lang dienstverband van de ene op de andere dag iets anders te gaan zoeken, ja, dat is best een stap. Slapeloze nachten is wat overdreven, maar ik heb er wel even slecht van geslapen. Uiteindelijk allemaal nergens voor nodig. Ik had dit 20 jaar eerder moeten doen!”
Fijn om te horen! Is er veel voor je veranderd nu je procesoperator bent?
“Om eerlijk te zijn: alles is anders. Het werk, de ploegendiensten, nieuwe collega’s. In het begin kwam er best veel op me af. Ik heb alles voor mezelf opgeschreven. Een kladje hier, kladje daar. Later heb ik alle informatie verzameld en uitgewerkt, zodat ik precies wist wat mijn werkzaamheden zijn.
Nu heb ik alles op de rit. Alles is aardig ingedaald, ja. Ik weet precies wat er van me verwacht wordt en hoe alles werkt.”
Welke diensten draai je bij Aviko? Heb je net zoveel vrije dagen als je zwager?
“Ik werk in een 5 ploegendienst. Dat betekent zes dagen werken en daarna heb je vier dagen vrij, lekker. Mijn diensten zijn verdeeld over twee ochtenddiensten, twee middagdiensten en twee nachtdiensten. Dat bevalt prima. Na je nachtdiensten heb je vier dagen vrij. De eerste vrije dag is misschien niet de beste dag van de week, haha, maar dat neem ik voor lief. Ik heb daarna nog drie dagen!”
En de opleiding procesoperator B, wat zijn je ervaringen tot nu toe?
“Je leert ontzettend veel over vaardigheden die je dagelijks nodig hebt. Procestechniek, proceskennis, machinebeheer. De schroeven, de pompen, noem het maar op. En over aardappels natuurlijk. Ik ben inmiddels aardig gespecialiseerd in aardappels, haha.
Maar, even serieus. Het is best aanpoten. De grootste uitdaging is het opstellen van je eigen leerplan. Met een uurtje in de week red je het niet. Thuis moet je je wel echt even af kunnen zonderen. ‘Sorry jongens, papa is even aan school’.
De vestiging van Pro Industry heeft me gelukkig goed geholpen bij de voorbereidingen, heel prettig. Sowieso ben ik blij met mijn aanspreekpunt bij Pro, Joeri staat altijd voor me klaar. En hij checkt ook regelmatig zelf bij me in. De instructeur van de opleiding is net zo duidelijk: je weer precies wat je te wachten staat en wanneer.”
Dat klinkt als een geoliede machine!
“Zeker! Het is allemaal heel overzichtelijk. Alle stof die behandeld wordt tijdens de opleiding krijg je ook in je mail. Er zit heel veel structuur in de opleiding. Het is superhandig om alle informatie altijd bij je te hebben. Dat maakt studeren ook een stuk makkelijker.
“Net als de instructeur, heb je ook op je werk altijd iemand waar je met je vragen terechtkunt. Je kunt de ploegleiders altijd aanspreken als je vragen hebt. Ook heb je één keer per week een gesprek met je mentor binnen het bedrijf. Dan bespreek je samen wat goed gaat, wat de vooruitgang is en wat de verwachtingen zijn en hoe hij je daarbij kan helpen. Heel prettig om zo met elkaar te sparren.”
Je pikt het lekker op, René. Zie je dat ook terug in je cijfers?
“Leuk dat je daarover begint! Klein hoogtepuntje voor mezelf: ik heb laatst twee achten gehaald én een tentamen scheikunde goed afgerond. Dat was een lastige! Ik ben ook geen 18 meer hé. Het is allemaal al even geleden, haha.”
Netjes! En zijn ze thuis net zo enthousiast, ondanks dat je nu iets drukker bent?
“Eerlijk, dat is soms wel een dingetje. Maar, voordat ik deze stap maakte heb ik hier uitgebreid over gesproken met mijn gezin. Ze weten dat school er nu even bij hoort. Gelukkig zijn mijn kinderen hartstikke verstandig.
“Ik ben hieraan begonnen en ik wil het afmaken. Ja, soms moet je een uurtje extra aan school en heb je iets minder tijd voor je hobby’s. Dat weet je, maar dat betaalt zich ook uit. Tuurlijk staat de druk er af en toe weleens op thuis, maar ik maak het allemaal weer goed met m’n vrouw en kinderen, hoor.”
Heb je een tip voor Pro’s die deze route ook willen volgen?
“Absoluut! Het is misschien een beetje ‘opa vertelt’, maar zorg ervoor dat je vanaf het begin goed bij blijft. Daar heb je zoveel profijt van. Op die manier kun je de opleiding en je werk zo goed mogelijk combineren én pik je alles veel sneller op. Het klopt dat werken en leren best wel even een impact heeft op je leven, maar dat heb je zelf in de hand. En je krijgt er wel iets voor terug, hé!"